HUDTYPER

Olika hudtyper och hur den kan förbättras.

Normal hy
kännetecknas av små porer, jämn pigmentering, inga synliga kärl och mjuk hudyta.
Bevara huden genom att använda fuktighetsbevarande produkter, speciellt på vintern och torka inte ut huden genom att tvätta dig för ofta med starka rengöringsprodukter. Skydda huden mot yttre påfrestningar såsom sol och temperaturförändringar. Motverka åldrandet med produkter som ökar och påskyndar cellförnyelsen, stimulerar collagen och elastinproduktionen. Det ger huden en bättre fasthet.

Torr hy
kännetecknas av små porer, huden stramar efter tvätt, torr hudyta som ”fjällar” av för mycket döda hudceller och makeupen fäster dåligt. Ibland kan även torr hy uppträda efter att huden behandlats med för aggressiva produkter. Lindra torrheten genom att använda en fukt- eller fettgivande kräm fylld med näring och med en lättare AHA som skrubbar huden likt en peeling. De allvarligaste formerna av torr hy omfattar iktyos (samlingsnamn för ett flertal ärftliga hudsjukdomar) och psoriasis och kräver vanligen medicinsk behandling, bäst utfört av en hudläkare.

Fet hy
kännetecknas av stora eller medelstora porer, oljig hudyta, inflammationer, grövre hudstruktur, återkommande acne och ofta svarta eller vita inkapslade pormaskar. Förbättra och lugna huden genom att använda talgdämpande produkter och motverkar förhorning av hudens yttre lager. Välj rengöring och ansiktsvatten med omsorg så att inte talgkörtlarna stimuleras eller irriteras till en överproduktion av talg.

Känslig hy
kännetecknas vanligtvis av en fuktfattig rodnad hudyta som tenderar att blossa, reagerar lätt på yttre påfrestningar som sol, vind och temperaturförändringar och är även extra känslig för kemiska faktorer. Underlätta besvären genom att använda produkter fria från konserveringsmedel, parfymer eller andra tillsatsämnen. Skydda huden mot yttre påfrestningar och anpassa hudvården efter årstiderna.

Blandad hy
kännetecknas av att du får feta partier och glansig i T-zonen (panna, näsa och haka) några timmar efter du tvättat dig, men hyn på kinderna och längs käklinjen är normal eller torr. Använd produkter som normaliserar och dämpar talgproduktionen under natten, med risk för att bli något torr, tillsätt sedan näringsrika produkter dagtid. Idag finns även bra, täckande och vårdande makeup som hjälper.

Pigmenterad hy
kännetecknas av bruna fläckar som ger huden ojämna färgskiftningar och missfärgningar. Beror på faktorer såsom för mycket sol, åldersfläckar (leverfläckar), kan även uppstå efter graviditeter. Missfärgning kan även vara ett resultat efter hormonbehandlingar som p-piller. De kallas då för ”melasma”. Använd produkter som reglerar och normaliserar pigmentbildningen med hög solskyddsfaktor. Undvik pigmentstimulerande faktorer som sol och solarium.

Åldrad hy
kännetecknas av hud som saknar fasthet och elasticitet, ojämn pigmentering, torrare hy samt att rynkor och fina linjer är mer framträdande. Förbättra huden genom att aktivt använda rynkreducerande produkter som ökar cellförnyelsen samt stimulerar collagenproduktionen.

Rosacea
kännetecknas oftast av en rodnad hud, tillfälligt eller permanent, med ytliga kärl. Inga pormaskar men med viss inflammation, huden är känslig och reagerar på kyla, starkt kryddad mat, ett glas vin. Huden kan vara torr eller oljig på ytan.

skin_01